In haar eentje
Door: Jan van Berkel
Blijf op de hoogte en volg Jan
30 Oktober 2009 | Nepal, Tīkāpur
65e met pensioen. Gyany Shah heeft gewerkt tot haar 84e. Ze is de
eregast bij de opening van de lepra-afdeling van het Tikapur
ziekenhuis, omdat zij 38 jaar geleden begon met het behandelen van
leprapatiënten in deze regio.
Ik wilde haar opzoeken na afloop van de ceremonie, dan moest mijn programma maar worden aangepast! Op het plaatsje voor haar huisje vertelt ze haar indrukwekkende levensverhaal.
Van haar spaargeld kocht ze medicijnen voor leprapatiënten
Tijdens een bezoek aan Tikapur in de jaren zeventig zag ze klein jongetje in de armen van zijn blinde moeder bezwijken aan cholera. Zijn moeder was wanhopig, haar enige kind stierf, wie zou er verder nog voor haar zorgen? Gyany's hart brak. Ze gaf haar baan als verpleegster bij het leger op, kocht van haar spaargeld medicijnen en trok naar Tikapur. Haar vrienden en familie verklaarden haar voor gek,
levensgevaarlijk in die rimboe daar! Toch deed ze het, in het vertrouwen dat God haar zou helpen. Ze werd tegengewerkt door de autoriteiten, een zuster die als een dokter de dorpen rond ging en mensen vaccineerde tegen cholera en andere dodelijke ziekten. Maar niemand anders deed het.
Brief naar het ziekenhuis
Steeds meer mensen kwamen naar haar huis en vroegen behandeling, ook leprapatiënten. Daar had ze helemaal geen verstand van, maar de gevolgen van lepra waren afschrikwekkend. Ze
schreef naar het grote lepraziekenhuis in de hoofdstad. De directeur nodigde haar uit voor een training en gaf haar medicijnen mee. Na terugkeer begon Gyany leprapatiënten te behandelen. In haar eentje.
Vandaag is ze eregast bij de opening van de lepra-afdeling van het ziekenhuis. Mogelijk gemaakt dankzij giften uit Nederland. Ze is blij, maar blijft alert. "Denk nou niet dat alle patiënten nu naar het ziekenhuis komen! Lepra is nog steeds een taboe in de dorpen. Patiënten verbergen hun ziekte uit angst voor verstoting. Je moet de
dorpen blijven ingaan en ze opsporen, voordat het te laat is en de ziekte handicaps heeft veroorzaakt."
Respect
Ik ben diep onder de indruk. Wat een geesteskracht. Dankzij Gyany Shah is lepra nu een erkende ziekte, ook in het ziekenhuis van Tikapur. Zonder haar waren waarschijnlijk nog vele honderden mensen in deze streek ernstig gehandicapt geraakt.
Ik moet dit verhaal met jullie delen, want ik heb diep respect voor deze krasse oude dame in dat eenvoudige huisje in een afgelegen wijk van het kleine stadje.
01 November 2009 - 17:49
Jan Luijer: